logo-261-80

Orta Kulak Enfeksiyonu

Günümüzde özellikle çocuklarda çok sık karşılaşılan sağlık sorunlarından olan orta kulak enfeksiyonu, çok sık olmasa da yetişkinlerde de ortaya çıkabilmektedir. Tıp literatüründe otitis media olarak adlandırılan orta kulak iltihabı, kulak zarının arkasında yer alan bölgede meydana gelmektedir. Oluşması için pek çok farklı sebep olabileceğinden, KBB uzmanları öncelikli olarak dış kulak ve kulak zarını inceleyerek, orta kulağa ilişkin iltihap tespitinde bulunacaklardır. Peki, orta kulak enfeksiyonu nedir? Belirtileri ve tedavisi gibi konulardan içeriğimizde bahsedeceğiz.

Kulak içinde meydana gelen orta kulak enfeksiyonu oldukça riskli bir enfeksiyon türüdür. Kulağın hemen arka tarafında meydana gelmektedir ve işitmeye yardımcı olan kemiklerin arasında yer alan bir enfeksiyondur. Bunun yanında kulak zarı ile kulak arasındaki boşluğu tamamen doldurmaktadır. Bu durumda kulağın duymasına engel olan bir durum olarak karşımıza çıkar.

Orta kulak enfeksiyonu en zor atlatılan enfeksiyonlar arasında yer almaktadır. Kulaklarımız oldukça hassas olan organlarımız arasındadır. Özellikle kulak zarı orta kulak enfeksiyonu içerisinde yırtılma gösterebilir. Orta kulak fonksiyonu kapan kişilerin doktora hemen gitmeleri oldukça önemlidir. Orta kulak iltihabı olan kişilerin hayat standartları oldukça düşmektedir.

Kişi daha zor duymaya başlar ve sürekli olarak kulak ağrısı çeker. Bu durumda da enfeksiyon daha fazla yayılmaya başlar. Enfeksiyonun başlangıcında hasta olan kişi bu durumu ciddiye almazsa ileri safhalarda işitme kaybına yol açabilen bir hastalıktır. İşitme kaybına eğer yol açarsa bunun geri dönüşü oldukça zordur. Bu açıdan da başladığı anda doktora görünmeleri gerekmektedir. Sık olarak 6 ve 24 aylık bebeklerde en çok görülür.

Orta Kulak Enfeksiyonu Nedir?

Kulak zarının arkasında; titreşim oluşturarak işitmemize yardımcı olan örs, çekiç ve üzengi isimli küçük kemiklerin bulunduğu alanda iltihaplanmanın olması durumuna orta kulak enfeksiyonu adı verilmektedir. Orta kulağın enfekte olmasından sonra kişilerde kulakta ağrı, şişme ve işitme kaybı gibi şikayetler meydana gelmektedir. Bu şikayetlerin sayısı ve şiddeti arttığında ise hastaneye başvurulduğunda, orta kulak iltihabı teşhisi konulur.

Çocuklarda ortaya çıkma oranı yetişkinlere oranla çok daha fazladır. Ayrıca şikayetlerin sebebi ve şiddeti de çocuklarda ve yetişkinlerde farklı olabilir. Bu nedenle tedavi sürecinde daha hassas olunmalıdır. Genellikle kendiliğinden iyileşen bir rahatsızlık olsa da bazı durumlarda ağrı ve diğer şikayetlerin sayısı artmakta, önlem alınmazsa ağır sonuçlara da yol açabilmektedir. İşitme duyusunda oluşan bozulmalar, ağır sonuçlara verilebilecek örneklerden yalnızca bir tanesidir.

Orta Kulak Enfeksiyonu Nedenleri
Orta Kulak Enfeksiyonu Nedenleri

Orta Kulak Enfeksiyonu Nedenleri

Kulak enfeksiyonları arasında en tehlikeli olan orta kulak enfeksiyonu nedenleri oldukça fazla şekilde görülmektedir. Orta kulak enfeksiyonuna neden olan başlıca sebeplerden bir tanesi bakteri ve virüslerdir. Bunların asıl sebebi ise soğuk algınlığı grip gibi üst solunum yollarını etkileyen hastalıklardan bulaşmasıdır. Orta kulak enfeksiyonu olan kişilerin virüse bakterilerden alınmaları gerekmektedir. Virüs ve bakteriler orta kulaktaki borunun şişmesine neden olur ve böylelikle bu şişlikten dolayı tıkanma görülür.

Kulaklar kendilerini temizleyen organlardır. Bakteri ve virüslerin enfeksiyon yaratması sebeplerinden dolayı kendilerini temizleyemezler. Bu sebeple de kirler burada birikmeye başlar. Kirlerin birikmesi sonucunda orta kulak enfeksiyonu kendini göstermeye başlayacaktır. Bu durum en çok çocuklarda görülmektedir. Ayrıca çok fazla ve sık bir şekilde hasta olan kişilerde de orta kulak enfeksiyonu sıklıkla görülür. Orta kulak enfeksiyonu başlayan kişilerin hemen doktordan yardım almaları gerekmektedir. Ayrıca bazı alerjenler ve sigara dumanı orta kulak enfeksiyonuna yol açabilmektedir.

Orta Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

Bakterilerin meydana getirdiği bir rahatsızlık olması sebebi ile çocuklarda ve yetişkinlerde ortaya çıkardığı belirtiler farklı olabilir. Bu nedenle özellikle bebek ve çocuklarda bu rahatsızlığın olabileceği unutulmamalı, belirtilere her zaman dikkat edilmelidir. Peki, orta kulak iltihabı belirtileri nelerdir? Şimdi bunları sıralayalım.

  • Kulak ağrısı
  • Denge kaybı
  • Kulak akıntısı
  • İşitme kaybı
  • Yüksek ateş
  • Halsizlik
  • Huzursuzluk
  • Uyku problemleri
  • Uykudan uyanma
  • Kulak çevresinde kaşıntı

Enfeksiyon oluşmaya başladığı andan itibaren yukarıdaki belirtiler görülmeye başlanır. Özellikle bebek ve çocuklarda görüldüğünde huysuzluk, elini kulağına götürme, ağlama, duyma problemleri, uyumama, ateş, kulakta akıntı ve denge kaybı gibi belirtiler kontrol edilmelidir. Bunlar en çok rastlanan belirtiler arasındadır. Yetişkinlerde ise kulak ağrısı, ateş ve kulakta tıkanma hissi gibi belirtiler ortaya çıkar.

Yukarıdaki belirtiler ile karşı karşıya kalındığında mutlaka kulak burun boğaz uzmanlarına başvurulmalı ve sürecin profesyoneller tarafından kontrol edilmesi sağlanmalıdır. Orta kulak iltihabının ortaya çıkmasında ise pek çok faktör etkili olur. Soğuk algınlığı bunlar arasında en popüleri olsa da pek çok farklı sebep de bulunmaktadır.

Orta Kulak İltihabı Neden Olur?

Orta kulaktan başlayarak burnun arkasındaki geçişlere kadar uzanan ve yapısı çocuklarda ya da yetişkinlerde farklı olan östaki tüpü; orta kulaktaki havayı tazelemek, oluşan mukusları temizlemek veya hava basıncını organize etmek için açılıp kapanabilir. Ancak östaki tüpü çeşitli sebeplerle tıkanırsa, otitis media olarak adlandırılan orta kulak iltihabı oluşacaktır. Peki, neden oluşur?

  • Soğuk algınlığı
  • Grip
  • Geniz etinin şişmesi sonucu östaki tüpünün tıkanması
  • Çocukların aşırı sigara dumanına maruz kalması
  • Mevsimsel geçişlerde oluşan alerjiler
  • Hava kirliliğine maruz kalmak

Orta kulak enfeksiyonu nedenleri yukarıdaki gibi sınıflandırılabilir. Tabii ki her zaman bu durumlar orta kulak iltihabına sebep olmayabilir. Özellikle bebek ya da çocuklarda sürecin oldukça hassas şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Çünkü huzursuzluk, ateş ve ağlama gibi durumlar önemsiz görülebilir.

Orta Kulak Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

Çok sık karşılaşılan sağlık sorunlarından bir tanesi olan orta kulak iltihabı, genellikle kendiliğinden iyileşir. Ancak önlem alınmazsa ve oluşma sebebi ağırsa, bu durumda çeşitli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Tabii ki bu durum hastalığın gelişme evresi ile alakalıdır. Antibiyotik ya da orta kulak ameliyatı gibi tercihlere gidilmeden önce gerekli kontroller gerçekleştirilmeli, hastalığın evresi tam anlamıyla tespit edilmelidir. Daha sonra diğer tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Orta kulak iltihabı gelişen çocuklar ya da yetişkinlerde, rahatsızlık belirli süre geçmediği zaman antibiyotik kullanımına başvurulmaktadır. Ancak bu her zaman doğru olmaz. Doktordan izinsiz şekilde kullanılan antibiyotikler bir dönem iltihabın geçmesini sağlasa da daha sonra aynı iltihap tekrarladığında, bakterilerin antibiyotiğe dirençli hale gelmesine sebep olunabilir. Böyle bir durumda da ne yazık ki ne kadar antibiyotik kullanılırsa kullanılsın rahatsızlığın şiddeti azalmaktan çok artabilir. Buradan hareketle ağrıların şiddeti artar ve şikayetler çoğalırsa, mutlaka doktorunuza başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi
Orta Kulak İltihabı Tedavisi

Orta Kulak İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köklü bir rahatsızlık olduğundan, yıllar boyunca farklı tedavi yöntemleri denenmiştir. Ancak çoğunlukla kendi başına geçen bir rahatsızlık olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki ağrı ve vaka şiddetlenirse, bu durumda tedavi sürecinin başlaması gerekir. Tedavi sürecinde atılması gereken en önemli adım ise antibiyotik tedavisidir. Özellikle bebek ve çocuklarda çok büyük faydası olan antibiyotik tedavisi ile iltihabın çözüldüğü ve rahatsızlığın sona erdiği görülmektedir. Ancak rahatsızlık şiddetli ise antibiyotik yeterli olmayacaktır. Yeterli olmayan durumda antibiyotik kullanımına devam edilirse bakteriler antibiyotiğe direnç kazanacaktır. Antibiyotik tedavisinin başarılı olmadığı durumlarda ise orta kulak iltihabı ameliyatı gerekebilir.

Orta Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kolesteatom olarak adlandırılan durumlarda orta kulak ameliyatına başvurulmaktadır. Çünkü çoğu durumda tedaviler ilaçlar ile gerçekleştirilse de bazı durumlarda iltihap düzeyi büyümekte ve çevre dokulara da yayılabilmektedir. İşte böyle bir durumda da cerrahi operasyona başvurularak, iltihabın bertaraf edilmesi sağlanmaktadır. Peki, orta kulak enfeksiyonu ameliyatı nasıl uygulanır?

  • Bazı durumlarda lokal anestezi uygulansa da genellikle genel anestezi uygulanarak ameliyat süreci başlar.
  • Kesi kulak kepçesinin önünden ya da arkasından gerçekleştirilir.
  • Örs, çekiç ve üzengi kemikçiklerinin ses iletim kontrolleri yapılır ve gerekli düzeltmeler gerçekleştirilir.
  • Hasar alan kemikçikler varsa düzenlenmesi yapılır.
  • Enfeksiyon kulak zarına da zarar verdiyse, bu durumda kulak zarı tamiri olarak adlandırılan işlem uygulanır.
  • Ameliyat süresi orta kulaktaki zarara göre değişmekle birlikte ortalama 2 ila 3 saat sürebilmektedir.

Yukarıdaki işlemler gerçekleştirildikten sonra ameliyat sona erecektir. Ameliyat sürecinde bazı protez uygulamaları gerçekleştirilebilir. Kemikçikler arasındaki ilişkinin sağlanabilmesi adına protezler son derece önemlidir. Ancak iltihabın düzeyine göre ameliyat sonrasında çeşitli komplikasyonlar da gözlenebilir.

Ameliyat Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Son derece hassas bir cerrahi operasyon olduğundan, KBB alanında uzman doktorların operasyonu gerçekleştirmesi gerekir. Operasyon bölgesi hassas olduğundan, sonrasında belirli komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Tat alma duyunuzda bozulmaların meydana gelmesi, yüz dokularına zarar verildiğinde yüz felci oluşması, iç kulağa verildiğinde ise kalıcı işitme kaybı gibi komplikasyonlara rastlanabilir.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olan Op. Dr. Melih Demirbüken; orta kulak iltihabı tedavisi sürecinde size en iyi desteği sunmakta ve olası riskleri en aza indirmektedir. Kulak burun boğaz alanında uzmanlığı bulunan hocamız, kulağınızdaki iltihap oranını belirlemekte, gerekli testleri yapmakta ve size en doğru tedavileri uygulamaktadır. Doğru tedavi uygulanmadığı durumda ise orta kulak enfeksiyonu ciddi komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Ameliyat ve diğer tedavi süreçlerini öğrenmek için doktorumuzdan gerekli bilgileri alabilir ve aklınızdaki tüm sorulara cevap bulabilirsin

 

Çoğu durumda kendiliğinden bir hafta içerisinde geçmesi beklenen orta kulak enfeksiyonu, bazı durumlarda antibiyotik tedavisi ve ameliyat sürecine ihtiyaç duyar. Bu durumda süreçte iki ila üç haftaya kadar çıkabilir. Tabii ki enfeksiyonun düzeyine göre tedavi süreci değişecektir.

Yorum Yapın

Your email address will not be published. Required fields are marked *