logo-261-80

Çocuklarda Bademcik Enfeksiyonları

  • Anasayfa
  • Çocuklarda Bademcik Enfeksiyonları

Ergenlik dönemine kadar görülen çocuklarda bademcik enfeksiyonları oldukça önemli bir konudur. Çocuklarda bademcik enfeksiyonu kötü sonuçlar doğurabilecek kadar ileriye gidebilmektedir. Çocuklarda görülen bu enfeksiyon çeşidi sonucunda ağır antibiyotik tedavileri ya da ameliyat ile halledilebilmektedir. Aslında bademcik tüm organlarımız için önemli olan lenf bezleri olarak adlandırılır. Yiyecek ve içeceklerdeki zararlı maddeleri arındırarak vücudumuza mikrop gelmemesi için bir nevi koruma görevi görmektedir.

Bu koruma sayesinde vücudumuz zararlı maddeleri almaz. Bazı insanların özellikle çocuklarda görülen enfeksiyonlar genellikle soğuk etkisinden meydana gelir. Bademcik oldukça hassas olan bezlerdir. Bu yüzden soğuğa mahsur kalmak ya da vücudun kendi kendine üretmesinden kaynaklanan nedenlerle enfeksiyon olabilmektedir.

Bademcik Enfeksiyonu Belirtileri

Genellikle üşütme olarak görülen bademcik enfeksiyonu belirtileri birçok yolla anlanabilir. Çocuklarda özellikle yüksek ateş, kusma, boğaz ağrısı, boğaz ve çevresinde ağrı, yutkunurken ağrı gibi pek çok belirti görülmektedir. Özellikle çocuklarda görülen bu belirtiler ile birlikte bu belirtilerin aynısı yetişkin kişilerde de görülebilmektedir. Ağız içerisine bakıldığında bademcik bölgesinde görülen beyaz bezeler de bunlardan kaynaklı olarak görülebilir. Bademciklerin kızarıp şişmesi de en çok görülen semptomlar arasında yer almaktadır. Bu durumda yapılması gerekenler mutlaka doktora gitmektir. Evde bulunan antibiyotik ve benzeri ilaçlar kullanmak bademcik enfeksiyonunu daha da kötüleştirebilir.

Bademcik Enfeksiyonu Nedenleri

Çocuklarda çok sık görülen bademcik enfeksiyonu nedenleri oldukça fazladır. Özellikle sigara dumanı oldukça etkilidir. Pasif içici olmak bile bu enfeksiyonu tetikleyen maddeler arasında yer alır. Bunun yanında beslenme konusunda yetersizlik, aşıların eksikliği, anne sütünün yetersiz olması, reflü gibi pek çok neden sayılabilmektedir. Özellikle çocukların yuvaya ya da kreşe giderek enfeksiyon kapması daha olası durumlar arasında yer almaktadır. Down sendromlu kişilerde de oldukça sık görülen durumlar arasında yer alır.

Bademcik Enfeksiyonu Tedavisi

Sık sorulan sorular arasında yer alan bademcik enfeksiyonu tedavisi bazı zamanlar zor bazı zamanlar kolay olabilmektedir. Öncelikle bademcik enfeksiyonu ilerlemeden mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir. Bademcik enfeksiyonu riskli enfeksiyonlardan biridir. Bu yüzden de mutlaka uzmana danışılması gereken bir hastalıktır. Bademcik enfeksiyonunda önemli olan şey kendi evinizde bulunan ilaçlardan tüketmemeniz izdir.

Evde bulunan antibiyotiklerden tüketildiğinde bademcik enfeksiyonu daha fazla ilerleye bilmektedir. Aynı zamanda evde bulunan evcil hayvanlardan çocuğun oldukça uzak durması gerekir. Bademcik enfeksiyonu tedavisinde doktorların var ya ilaçları kullanmak tedaviye çözüm getirebilir fakat bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Bademcik ameliyatı kısa sürede biten ve lazer tedavisiyle uygulanan bir ameliyattır. Bu açıdan fazla risk taşımayan bir ameliyat olduğu söylenebilir.

Bademcik ameliyatında özellikle dikkat edilmesi gerekenlerden bir tanesi bademcik enfeksiyonunun geçmiş olması ve sonrasında ameliyat alınmasıdır. Bunun temel sebebi bademciklerde oluşan enfeksiyonun diğer organlara sıçramamasıdır. Bademcikler alındıktan sonra birkaç hafta boyunca çocuğun beslenme programında değişiklikler gözlemlenmektedir. Bademcik ameliyatı olduktan sonra hasta olunmamaya çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bademcik Ameliyatı

Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatı oldukça kolay bir ameliyattır. Öncelikle hasta anestezi verilerek bayıltılır. Daha sonrasında anestezi gözetmenleri tarafından izlenerek ameliyata hazır halde olup olmadığı gözlemlenir. Bu süreçte hastanın anesteziye verdiği tepki ölçülmektedir. Sonrasında uzman doktor tarafından bademciklerde ufak kesiklerle delikler açmakta ve bu deliklerden bademcikleri çıkartmaktadır. Çıkarılan bademcikler sonrasında ufak dikişler atılabilmekte ya da direkt olarak lazer tedavisi uygulanabilmektedir.

Hasta genelde hastanede yatırılma olmadan çıkarılabilmektedir ama çok sık nöbetler geçiren bir hasta ise bir gece hastanede kalması gerekmektedir. Oldukça risksiz olan bu ameliyat sonrasında katı gıdalar alınmamalı ve genellikle sıvı gıdalar tüketilmelidir. Tüketilen gıdalar doktorun verdiği listelere göre takip edilmelidir. Yanlış gıdalar boğazı tahriş edebileceğinden dolayı önerilmemektedir. Katı gıdaların yanı sıra sıcak gıdalarında tüketilmemesi önerilir.

Genellikle hastanın bol bol dondurma yemesi önerilmektedir. Dondurma soğuk bir gıda olduğundan dolayı yaranın daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Ameliyat sonrasında oldukça sık karşılaşılan şeyler arasında boğaz kuruluğu vardır. Bu süreçte hastanın bol bol su içmesi önemli bir konudur. Yeterli miktarda sıvı alınmazsa hastanın yaraları hızlı bir şekilde iyileşmeyecektir. Bu açıdan ameliyat olunmasına karar verilen hastaya bu uyarılar önceden söylenmeli ve özellikle çocuklar ameliyata psikolojik ve beyin olarak hazırlanmalıdır.